Panoramic de februarie

A venit vremea să spunem câteva cuvinte despre cum se văd de aici lucrurile în privința prozei spec-fi publicată online în ultima lună, februarie, a celui de-al treilea an scifient. Ca de obicei, o să începem cu clasamentul:

1.SUSPANS.ro – 109 povestiri
2.Gazeta SF – 83 povestiri
3.SRSFF – 63 povestiri
4.NAUTILUS – 57 povestiri
5.HELION ON LINE – 20 povestiri

În privința productivității lunare, se înregistrează o creștere substanțială față de ianuarie (52,38%), Gazeta SF așezându-se iarăși în prima poziție, cu 9 texte, urmată de SUSPANS.ro (8 povestiri), NAUTILUS (7 lucrări) și SRSFF (6 texte). Pe ultima poziție, din nou HELION ON LINE, care vine și de astă dată cu o dubletă.

Și din punct de vedere calitativ pare să se înregistreze o revigorare, fiindcă apreciem în mod deosebit un număr de 12 texte (peste nivelul atins în decembrie 2012), și anume: „144”, de Liviu Surugiu, și „Trebuie să zbang tung bung”, de Sergiu Someșan, ambele de la NAUTILUS, „Comunicații”, de George Lazăr, și „Creșa”, de Diana Alzner (SRSFF), „Visându-l pe Mart Senson”, de Liviu Surugiu, „Puteţi să îmi spuneţi Dumnezeu”, de Sergiu Someșan, „E timpul să vorbim despre timp şi alte probleme existenţiale”, de Mircea Nanu-Muntean, „Ştradivarius”, de Mehdi Rajdah, „Tornadele nordului”, de Eugen Lenghel, „Depeşa fără marcă – vorbă-n vânt”, de Danile Barbu, și „Topograful”, iarăși de Sergiu Someșan (toate de la Gazeta SF, al cărui număr 25 îl apreciam ca fiind cel mai bun de la apariție) și, în fine, dar nu în ultimul rând, „Tocăniţă de înger cu smântână”, de Sergiu Someșan, și „Domini Canes”, de Oliviu Crâznic, ambele de la HELION ON LINE.

Autorul lunii februarie este indiscutabil Sergiu Someșan, care semnează nu mai puțin de patru texte valoroase în trei publicații diferite, și pe care îl așteptăm cât mai curând cu un nou volum, pentru a grupa măcar lucrările sale de pe net, începând cu „Întâlnire cu o zeiţă”, apărută la Gazeta SF în ianuarie 2011.

Nu trebuie însă pierdută din vedere nici diferența mare de texte bune înregistrată între fanzinul sucevean și celelalte publicații virtuale, aspect ce trebuie corelat cu preocuparea constantă a celor de la CIL pentru construcția unei zone de germinație spec-fi veritabile. Promovarea de autori noi iată că își arată roadele, „gașca de la Gazeta SF”, cum o numea de curând cineva mai puțin inspirat, neavând practic nevoie să-și „completeze” rubrica de proză cu fragmente de roman tocmai ieșite de sub tipar.

Dacă toate insulele arhipelagului fandomial ar avea tot atâta deschidere către zona germinativă câtă are fanzinul din nord, lucrurile ar lua cu adevărat amploare. Și toate evenimentele puse la cale cu profesionalism de organizațiile comerciale ale breslei ar fi mult mai bogate.

Să sperăm că aceasta e direcția în care se îndreaptă lucrurile.

Tuturor, numai bine! 🙂

4 Responses to Panoramic de februarie

 1. sergiusomesan spune:

  Ei, nu era păcat să te opreşti tocmai acum? Şi să pierd şansa să fiu omul lunii februarie? 🙂

  • mirco67 spune:

   După cronicile fiecărei luni, încercam să pun niște concluzii. Astea sunt concluziile lunii februarie, ale cărei cronici sunt deja făcute. 🙂

   Mă gândeam să adopt totuși o altă tactică în materie de cronică și să pun „pe hârtie” numai aprecierile vizavi de textele care spun ceva, pe celelalte doar enumerându-le.

   Dar încă mă gândesc. Încă n-am început cel de-al patrulea an de cronică…

   Inima îmi spune să-mi văd de ale mele…

 2. Ben Ami spune:

  tu stii cat de naspeta e inima, nu? la etatea matale ar fi trebuit sa-ti dai seama ca e motorasul care da cele mai multe rateuri 🙂
  daca doar enumeri „inca necoaptele” cum mai beneficiaza „promitatorii”?
  imi vin in minte tot felul de sfarsituri de bancuri pe care le stii, fara nici o indoiala… la ele apela intruna un antrenor de-al meu. ii ziceam – nu mai pot sa dau atatea ture, eu sunt alergator de viteza, la naiba! si el stii ce-mi zicea?

  -TACI SI SAPA!:) ma bufnea rasul si-mi trecea durerea de ficat…
  fara alergarea aia care mie imi parea lipsita de orice sens… n-as fi trait pana acum. si vorbesc cat se poate de serios. te crucesti daca afli cate diagnostice am la inima… si asta incepand de pe la 14 ani. (uite cateva: prolaps de valva mitrala, stenoza subvalvulara aortica larga, spina bicuspida…)

  cum iti ziceam: nu poti avea incredere in inima 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: