Asupra ficțiunilor din noiembrie, și nu numai…

Promiteam în finalul articolului „Gazeta SF într-o nouă formulă” o imagine de ansamblu a ceea ce s-a peterecut în recent încheiata lună noiembrie pe tărâmul prozei urmărite cu oarecare dedicație aici, în ultimii trei ani. Cu aceeași ocazie, promiteam și că vom cerceta mai cu atenție cât de speculativă este, la urma urmei, ficțiunea publicată de SUSPANS.ro în ultimele nouă luni, spre a trage unele concluzii, inclusiv în privința hegemoniei… 😉

Vom începe demersul actualizând clasamentul, care, la 1 Decembrie, se prezenta astfel:

1.SUSPANS.ro – 86 povestiri
2.Gazeta SF – 56 povestiri
3.SRSFF – 55 povestiri
4.NAUTILUS – 39 povestiri
5.HELION ON LINE – 15 povestiri

Se cuvine să facem mențiunea că cifrele au fost acum verificate cu destulă grijă, corectându-se inclusiv totalul textelor atribuite publicației SUSPANS.ro, căreia îi trecusem eronat în cont, încă din iunie 2012, două texte în plus.

Gazeta SF a fost din nou, în noiembrie, publicația cea mai productivă, aducând publicului nu mai puțin de 10 texte. Ea e urmată în clasamentul lunii de NAUTILUS, cu 6 texte, SUSPANS.ro, cu 4 texte, și SRSFF, cu un singur text, HELION ON LINE afișând și ea tot un singur text în Laboratorul SF al numărului său dublu consacrat lunilor octombrie și noiembrie, pe care noi l-am contabilizat la timpul cuvenit.

Valoric, lucrurile nu stau deloc mai bine ca în luna anterioară, fiindcă nu avem de menționat la NAUTILUS decât ultima parte a foiletonului „Stăpânul castelului”, de Teodora Matei, și „Povestea Soarelui și a Lunii”, de Aurel Cărășel, cărora le alăturăm o parte din textele oferite de Gazeta SF: „Eu sunt Gică”, de Sergiu Someșan, „Răpit de nori”, de Alexandra Niculae, „Traversarea”, de Daniel Barbu și, eventual, „Exo, carte de bucate”, de Eugen Lenghel (numai eventual, fiindcă e prima parte a unui foileton și așteptăm să vedem ce mai urmează).

Procedând la reevaluarea textelor publicate de SUSPANS.ro, în număr de 86, și nu de 88, cum greșit am afirmat în câteva din recentele articole, ajungem la concluzia că numai 26 dintre ele sunt indubitabil creații spec-fi. Socotindu-le, cu indulgență, și pe cele de graniță (încă 30 de texte) ca fiind pe jumătate ficțiune speculativă, ajungem la un raport de 41/86, adică aproape 48%. (În articolul „SUSPANS.ro în noiembrie”, apreciam că proporția este de 50% și iată că am greșit cu doar două procente.) E lesne de observat că Gazeta SF trece, în acest caz, pe prima poziție, devenind cea mai productivă publicație electronică de ficțiune speculativă. Dacă ar fi să fim indulgenți până la capăt și să socotim că toate cele 56 de povestiri ale SUSPANS.ro considerate măcar în parte ficțiune speculativă se pot contabiliza ca atare, Gazeta SF și SUSPANS.ro ar împărți frățește primul loc. În ambele cazuri, vorbind deocamdată în termeni strict cantitativi, hegemonia suceveană este, la momentul 1 Decembrie, o certitudine. Și, după direcția în care se îndreaptă lucrurile, se prea poate ca titlul de cea mai prolifică publicație spec-fi din cel de-al treilea an scifient să meargă într-acolo.

Dar să nu anticipăm! Până în martie nu mai e mult… Doar o iarnă, care va trece ca un vis, cu tot cu frumoasele sale sărbători.

Tuturor, numai bine!

Anunțuri

One Response to Asupra ficțiunilor din noiembrie, și nu numai…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: