HELION ON LINE, iunie/iulie

Laboratorul SF al numărului dublu din HELION ON LINE, pe iunie/iulie, anul curent, începe cu un nou fragment – Capitolul 2 – din lucrarea „Atac cu spitfire la Binderdaal”, de Marcel Luca. Avem în faţă o poveste captivantă, ce ţine de chirurgia temporală, făcând aluzie la unele fenomene pomenite şi în literatura ufologică (stranii întâlniri în aer între aparate de zbor din epoci diferite), ca şi la misterioasele rezultate ale cercetărilor ultrasecrete întreprinse de savanţii Celui de-al Treilea Reich. Baza de pornire este mai mult decât promiţătoare, iar firul poveştii se deapănă frumos, beneficiind de personaje vii, uşor de acceptat în imaginar. Din păcate, au trecut de etapa redactării finale o serie de greşeli („îşi clătină capul ca pentru aşi reechilibra pletele”, „fedwebel”, „nu trebuia să fi un geniu”, „au mai fost percheziţionaţi odată”), pe care înclin să le cred simple erori de tastare, precum şi una sau două stângăcii („instalaţia generatoare este instalată”), având darul să umbrească niţel stilul fluent al autorului. Dincolo de toate aceste mici imperfecţiuni, suntem în faţa unui fragment incitant, convingător, declarându-ne interesaţi de aşa o poveste.

Cea de-a doua piesă a Laboratorului SF helionian, mai mult decât o adorabilă poveste cu zâne, se ititulează „Driada” şi poartă semnătura lui Mircea Boboc. În aria unui text de mici dimensiuni, autorul evoluează strălucitor, ca un gimnast al imaginaţiei pe bârna îngustă a talentului. Am citit aci o istorie completă, despre diferenţa între valoare şi „valoare”, despre banii care ucid iubirea şi despre iubirea care sporeşte, în final, cu atâta uşurinţă, bogăţia, despre multidimensionalitatea imaginaţiei omeneşti, la care acceptăm cu detaşare să renunţăm, primind în schimb o existenţă ştearsă, de sclavi moderni, închistaţi în materia vâscoasă a unor corporaţii fluide, toxice, sorbindu-ne energia.

Nu merită să vorbim despre greşeli.

Rubrica „Arhiva” continuă să ofere texte semnate de Lucian-Vasile Szabo. Povestirea din acest număr dublu se numeşte „Visând zăpada” şi este radiografia unei existenţe terne, cenuşii, pe care oamenii o traversează ca nişte fantome. În lumea propusă de autor, durerea e cea care acutizează simţurile, căci fără ea viaţa pare că nici nu există. Alcătuită dintr-o succesiune de secvenţe, alternând întâmplări din universul factual al ficţiunii şi tablouri evocate, lucrarea pare o broderie în care fluxul memoriei se împleteşte cu amprenta impresiilor unui personaj ales la întâmplare. Viaţa este aceeaşi pentru toţi, pare să ne spună autorul, oricare ar fi un personaj arbitrar ales din această mulţime de oameni. În opinia mea, Lucian-Vasile Szabo reuşeşte aici nici mai mult nici mai puţin decât demonstrarea teoremei existenţei într-un univers concentraţionar. Realism curat.

Cele câteva greşeli sunt absolut întâmplătoare.

În loc de încheiere, vom remarca din nou că redacţia de la HELION ON LINE pare a se fi ghidat şi în această vară după dictonul non multa, sed multum, publicând în general autori de forţă şi texte mai mult decât onorabile. Păcat, totuşi, că astfel de izbând sunt atât de puţine…

Anunțuri

2 Responses to HELION ON LINE, iunie/iulie

  1. Vă mulţumesc că găsiţi puterea de a nu abandona această rubrică!

  2. […] cel de-al 25-lea număr al revistei, pe luna septembrie, anul curent, spuneam, în postul nostru „HELION ON LINE, iunie/iulie”, afișat la 25.07.2012, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: