Al doilea an de ficţiuni: 8.SF-proiecţii distopice

În prima încercare de sintetizare tematică a materialului acumulat timp de un an (ne referim iarăşi la articolul Un an de ficţiuni (II): Autori, teme, idei (partea a II-a)), reţineam în categoria distopiilor 10 povestiri (5,68% din total), majoritatea absolut remarcabile. Între autori, menţionam atunci pe Ştefana Cristina Czeller (cu 4 texte, între care ultra-scurta şi remarcabila „Spovedania” şi „Atinge-mă, Sara!” – însănătoşirea unei societăţi viitoare din care dragostea fizică fusese exclusă, ca urmare a unei epidemii cu transmitere sexuală), Cristian Mihail Teodorescu („Electromagneto-muza”, proiectând într-o realitate alternativă decădere morală din prezent sau „Nicio zi nu seamănă cu cealaltă”, o radiografie din viitor a ceea ce unii politologi numesc azi corporatocraţie), Florin Pâtea („Copyright”, variaţiune acid-ironică pe aceeaşi temă a totalitarismului economic-corporatist) sau Ben Ami (cu tenebroasa „Înger noroios”).

Faţă de anul scifient precedent, recolta distopică înregistrează o scădere mai mult decât consistentă, şi nu doar la nivel cantitativ, fiindcă între autori, afară de venerabila figură a distinsului Dan Ursuleanu, iniţiator al primei emisiuni radio dedicată domeniului science fiction„Radiobiblioteca SF” – 1982, nu distingem decât profilul visător al Antuzei Genescu şi privirea iscoditoare a lui Balin Feri, ceilalţi (H. C. Andrei, Costin-Florian Miron sau Marcel Gherman) fiind mai puţin cunoscuţi în fandom. Am adunat sub această etichetă numai 7 texte literare, adică abia 2,89% din totalul celor 242 de povestiri publicate în intervalul martie 2011 – februarie 2012. Deşi nu-s deloc multe, le vom împărţi pe publicaţii, şi vom începe, ca de fiecare dată, cu…

…care contribuie cu o singură astfel de producţie literară: „Banchetul armelor”, de Dan Ursuleanu, scenariul unui film de animaţie cu temă antirăzboinică, realizat în 1984, o restituire şi totodată o dovadă că genul SF nu era abordat doar literar înainte de ’89. Îmi amintesc filmuleţul (are numai 9 minute) şi mi-ar plăcea să-l revăd. Nu l-am găsit pe net. Poate că SRSFF, care are o rubrică video pe site-ul web propriu, sau o altă asociaţie de profil importantă, or una dintre publicaţii ar putea rezolva ceva. Pelicula face parte din istoria ficţiunii speculative autohtone.

Societatea Romana de Science Fiction si Fantasy

Cea mai consistentă contribuţie la capitolul distopii o are SRSFF, unde au apărut, în cele douăsprezece luni menţionate, 4 povestiri cu acest specific: „Ucigaşii tăcuţi ai viitorului”, de H. C. Andrei, o istorie războinică, plasată într-un viitor insuficient desprins tehnologic de prezent, „Lumi şi făpturi”, de Antuza Genescu, o radiografie tristă a unei viitoare societăţi omeneşti dezarticulate şi cele două texte semnate de Costin-Florian Miron, „Boala adevărului”, vorbind despre o lume agonizând sub povara neverosimilei birocraţii de stat, şi „Teatrul ispitelor”, lucrare a cărei atmosferă teocratică împrumută unele frecvenţe din „Lordul luminii”, de Roger Zelazny, sau din bine articulata „Spovedeania”, de Ştefana Cristina Czeller, pomenită aci, în introducere.

SFera Online

Sub sigla SFerei Online nu am mai găsit niciun text potrivit temei în discuţie, spre deosebire de precedentul an scifient, când apăreau în darnica rubrică de ficţiuni câteva lucrări remarcabile, din care ne face plăcere să reamintim povestirea „Gender X”, de Leonard Ancuţa.

HELION ON LINE

HELION ON LINE punctează tema o singură dată, prin „Fericitul viitor”, de Balin Feri, piesă remarcabilă de anticipaţie sumbră, bazată pe motivul savantului nebun. Calitatea sa a atras atenţia juriului ultimei ediţii a concursului de proză scurtă science fiction HELION 2011, care i-a conferit un binemeritat premiu III.

GAZETA SF

Nici Gazeta SF nu a contribuit cu mai mult, căci găsim nimerit a plasa aici doar textul „2049”, de Marcel Gherman, piesă ce face parte din volumul de debut al autorului moldav, „Cartea Viselor”, apărut la Editura Arc din Chişinău.

Aproape concluziv…

Au mai rămas de trecut în revistă nu mai puţin de 7 teme, însumând 133 de texte literare. Deşi timpul liber pare să se împuţineze pe zi ce trece, ne place să credem că vom ajunge, până la urmă, la liman. (Aşa să ne-ajute Dumnezeu…) N-am şti însă să spunem şi când…

Ţineţi aproape! 😉

3 Responses to Al doilea an de ficţiuni: 8.SF-proiecţii distopice

  1. Ben Ami spune:

    cred ca am o problema… citesc de 2-3 ori… orice scrii 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: