Al doilea an de ficţiuni: 6.SF-[anti]creaţionism

La finele precedentului an scifient, începeam ordonarea tematică a povestirilor SF cu o categorie în care se repunea problema relaţiei om-divinitate. Cele 8 texte din perioada precedentă (reprezentând 4,55% din total) se axau aproape în exclusivitate („Zeificatorii”, de Dario Pecarov, „Pânza de păianjen”, de Rene Tinescu, „Omenirea? Nu prea bine”, de Balin Feri, „Experimentul”, „Legenda‭ “‬OMU-rilor‭”” şi „El cu durerile şi greşelile lor”, de Gheorghe Rogoz şi „Destinatarul”, de Aurel Cărăşel) pe un proces de demitizare stângace, scoţând pe Dumnezeu din sfera deică şi înghesuindu-l neconvingător într-o dimensiune lumească. Excepţie făcea povestirea „Consolarea”, semnată de Balin Feri, care făcea loc, în lumea sa ficţională, unui Dumnezeu fratern, iubitor, dispus să-l considere pe om un partener.

În cel de-al doilea an scifient, categoria este reprezentată extrem de slab, căci am aşezat aici o singură piesă: „Proiectul Renaşterea”, de Alexandru Pleşa, publicată de HELION ON LINE, o piesă bazată pe o idee interesantă: reloading-ul întregii civilizaţii umane decăzute, ceea ce aduce textului dimensiuni politematice, căci vremurile ficţionale sunt apocaliptice, iar renaşterea este curată cronochirurgie. Din păcate, lucrătura artisticească nu-i foarte reuşită, dar despre astea am vorbit pe larg în articolul Muguri de „spec-fi”, când va fi fost vremea.

O singură povestire din total revine la o cotă procentuală de 0,41%, adică o scădere de peste 4 procente. Să însemne oare că miturile creaţioniste, şi în special cel de sorginte iudeo-creştină, au devenit neatrăgătoare în arealul scintificţiunii de limbă română? Sau poate că, la vremuri grele, de criză, simţim cu toţii nevoia să nu mai luăm în deşert numele mântuitorului?

Reclame

One Response to Al doilea an de ficţiuni: 6.SF-[anti]creaţionism

  1. […] Al doilea an de ficțiuni: 6.SF-[anti]creaționism […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: