Al doilea an de ficţiuni: 2.Textele non-Spec-Fi

În postul „Un an de ficţiuni (II): Autori, teme, idei (partea I)”, cu un an în urmă, împărţeam textele apărute în locaţiile web pe care le ţinusem sub observaţie vreme de douăsprezece luni în nonspeculative, de graniţă şi texte de ficţiune speculativă propriu-zise. Spuneam atunci că povestirile nespeculative ţin fie de cel mai evident mainstream, fie sunt cantonate în sfera prozei fantastice, fără a intersecta însă domeniul ficţiunii speculative. Păstrând clasificarea, vom încerca să facem câteva observaţii asupra acestui fel de povestiri din cel de-al II-lea an scifient, notând mai întâi că astfel de producţiuni n-au apărut din greşeală în revistele noastre online cu orientare Spec-Fi, decât în cazuri izolate, legat de care e posibil, până la urmă, să ne înşelăm noi.

În precedenta perioadă analizată, texte nespeculative au apărut numai în SFera Online, semnate fiind de trei autori: Sorin Coadă, Stanislav Lacomchin şi Maria Popescu-Butucea. Numărul lor s-a ridicat la 10, şi reprezentau, pe atunci, 5,68% din întreaga recoltă de texte analizate a anului. Privind cu atenţie lista celor 242 de povestiri considerate acum, observăm că numărul textelor nespeculative a crescut, ajungând la 14, iar cota procentuală din total a săltat şi ea puţin (atingând 5,78%). NAUTILUS şi SRSFF nu au punctat la această categorie de texte, pe câtă vreme SFera Online a publicat 5 („Sfântul” şi „Unde dai şi unde crapă”, de Ioan Untaru, şi „Plasa pe jăratic”, „Stâlpnicul” şi „Halta părăsită”, de Sorin Coadă), HELION ON LINE 2 („Piaţa Traian”, de Mircea Pora, şi „Conversaţie între doi gândaci de bucătărie”, de Bogdan Cazacu), iar Gazeta SF 6 („Povesta unui cuplu”, de Bianca Maria Stanciu, „Posedata”, „Der König” şi „Poveste”, de Victor Ovidiu Rusu, „Despre scurta existenţă a paradisului lui Jose” şi „Crăiasa netului” de Florin Dan Prodan şi „Final ratat”, de subsemnatul).

Dacă publicarea de texte nespeculative ţine de firesc la SFera Online (care accepta în mod regulat astfel de povestiri) şi Gazeta SF (posesoare a unei rubrici dedicate), cele două apariţii din HELION ON LINE par cu totul accidentale, în special producţiunea semnată de Bogdan Cazacu. Este cu atât mai straniu cu cât respectiva povestire a fost şi premiată la concursul de proză scurtă SF Helion 2011, în condiţiile în care alte texte declarate mainstream de autorii lor chiar conţin elemente Spec-Fi!! Este, de exemplu, cazul lucrărilor „Crăiasa netului” (unde, în reţeaua informatică imaginată de Florin Dan Prodan, personajul principal nu ţine de real, fiind rodul manipulării abile a utilizatorilor) sau „Final ratat” (care lucrează cu personaje din lumea inteligenţei artificiale, ce se mişcă în împrejurări underground-fantasy, totul având însă loc în mintea personajului narator, gata-gata să se înece).

Sigur că aprecierile privind plasarea unei anumite povestiri într-o categorie sau alta de gen ţin în mare măsură de subiectivismul celui care le face. Oricum, toate aceste incertitudini par să spună că între mainstream şi ficţiunea speculativă graniţele nu sunt deloc imuabile, şi nici măcar bine definite. Conchidem aşadar, şi noi ca şi alţii, că nu există decât literatură bună sau slabă. Restul contează mai puţin.

Reclame

3 Responses to Al doilea an de ficţiuni: 2.Textele non-Spec-Fi

  1. Sagy, spune:

    Felicitari pentru topic si multumesc!

  2. […] cum spuneam şi în precedenta noastră intervenţie, această categorie de povestiri aşezate indecis în apropierea frontierelor principatelor […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: