Romcon 2012

Romcon 2012

Romcon 2012

Magazinul HELION ON LINE anunţă iniţiativa celui mai important eveniment scientificţional al primăverii: Convenţia Naţională Romcon 2012, programată să aibă loc la Timişoara, în zilele de 24 şi 25 martie. Evenimentul este pregătit într-o coparticipare tripartită a cluburilor SF HELION (Timişoara), Quasar (Iaşi) şi Victor Anestin (Craiova).

Iată anunţul detaliat! El constituie totodată şi o invitaţie adresată celor dornici să participe.

Se vor ralia acestui proiect şi reprezentanţii importantelor grupuri SF din capitală, catalizate de SRSFF şi NAUTILUS? Va răspunde pozitiv insula sefistă de la MILLENNIUM, apărând reduta lui Galileo? Termenul e destul de scurt…

Iniţiativa e surprinzătoare. O furtună e pe cale să se nască în fandom?…

Reclame

17 Responses to Romcon 2012

 1. Eugen spune:

  Daca era doar invitatia si afisul, probabil nu as fi raspuns. Dar provocare din subtext obliga. Romconul anuntat aici este unul neobisnuit, din mai multe puncte de vedere. E un romcon grabit sa nu se termine anul, de parca luna a 3-a ar fi luna a 13-a. O manifestare simulată, ca să justifice altceva – o asociatie, de care nu stiu cata lume mai are nevoie, un fel de replica tardiva la SRSFF.
  Nu vom raspunde invitatiei (pluralul englezesc – nu vorbesc in numele altor persoane) pentru simplul fapt ca organizatorul a dat dovada de aberatii de logică.
  Ne-a insultat pentru ca ne-am abtinut sa fim negativi si sa-i dam raspunsul pe care-l merita inca de la inceput. Ne-a insultat pentru ca dorim moderatie in expresie si promovam buna intelegere intre noi şi ceilalti amatori de SF&F. Ne-a insultat pentru ca asa îi dicteaza bunul plac si umorile în schimbare. Din pacate, pentru ca am un mare respect si apreciere pentru multe persoane din Timisoara, vorbele nedemne publicate de aceasta persoana, ma obliga sa refuz public participarea la acest Helion extins, caruia i s-au alaturat doua organizatii stravezii. In contrapartida, as fi dispus sa reinnod traditia „Solaris” si sa va invit in aceeasi perioada la Bucuresti, pentru o bere primavaratică, relaxata si fara temeri de insulte nemotivate.
  Iar furtuna de care aminteai, e o furtuna intr-un lighean. La Helion, Timisoara.

  • mirco67 spune:

   În mesajul-invitaţie se face vorbire de Quasar din Iaşi şi SFVA din Craiova.

   Ce legătură este între Cygnus-Quasar din Suceava, care susţine Gazeta SF, şi Quasarul ieşean? Întreb ca un profan ce sunt… Care vrea să ştie, la urma-urmei, câţi quasari sunt în fandomul nost?

   Clubul SFVA reapare pe internet chiar în preajma anunţului de la Helion, sub forma unui cont de facebook şi a unui forum de discuţii, pe care sunt postate câteva mesaje. Ce legătură e între acest Club SFVA şi cei care scoteau revista „467” în 1990, pe care o aşteptam cu mare drag, în vremea studenţiei?

   De ce iniţiativa nu a fost precedată de nişte consultări cu toate grupurile reprezentative care activează pe Internet, catalizate în jurul unor reviste binecunoscute (NAUTILUS, SRSFF, Gazeta SF, Galileo) sau bloguri (Cititor SF, Fan SF etc). De ce nu s-a făcut publicitate iniţiativei cu mai mult timp înainte de momentul evenimentului, pentru ca participarea să fie largă, reprezentativă?

   La 1 Martie, Scifientland ar putea anunţa organizarea unui nou Romcon, tot în 24 şi 25 martie, la Strehaia. Ştiu eu nişte băieţi rromi, numai buni de un Rromcon. 😉 Să moară bunica-n pârnaie! :-))

   • =)) Păi vin şi eu cu fraţii chineji din Basarabia :)). La ăla din Strehaia zic… dar lăsând gluma pentru alții care se pricep…

    Personal, consider grăbită organizarea RomCon-ului, ca şi nerecunoașterea celui de anul trecut de pe Insulă. Dar nah…

    Personal voi fi prezent la Temesvár în calitate de fan. Nu am primit mandat din partea Clubului SF „Cygnus-Quasar” – Suceava pentru o reprezentare „oficială”, nu de alta, dar de vreme ce e insignifiantă din punctul de vedere al „faraonului fandomului” şi Gazeta nu e decât o fițuică modestuţă, nici nu aș avea cum.

    Tot personal, am fost sensibil la genul de activităţi numite „premii” şi anume legitimitatea lor. Asta voi urmării în mod deosebit, cât despre organizarea unei organizații nu pot să spun decât că salut inițiativa deși mă îndoiesc de finalitatea ei practică. Tot acolo s-a format şi ArsFAN-ul (corectați-mă dacă greșesc) a cărei activitate este cam obscură. Repet, vorbesc ca și consumator de ficțiune speculativă.

    Neavând șansa să intru în contact cu fandomul românesc decât prin „Ştiinţă şi imaginaţie” pe TVR 1 dar având la dispoziție „научная фантастика” în special de filieră ucraineană, trebuie să recunosc că am descoperit literatura de ficţine speculativă românească decât târziu, foarte târziu, iar întruniri nu am decât experienţa insulei şi Iaşiul… așa că în TM merg cu cugetul deschis. Oamenii pe care trebui să-i văd sunt cu totul alții față de cei hârsiți în mișcare românească. Pentru mine plăcerea va fi să-i înmânez personal diploma şi premiile Cătălinei Fometici, să mă întâlnesc cu Dan Doboş care şi-a anunțat prezența şi să-i cunosc personal pe cei despre care doar am auzit şi nu am avut plăcerea să-i cunosc personal. Inclusiv pe „faraonul fandomului” (dacă îmi va permite).

    Mai multe voi putea spune după.

 2. uglybadbear spune:

  „insula sefistă” de la Millennium? 🙂 de ce „insulă”? o insulă e înconjurată de un ocean, o mare de… de ce? iar ca să „răspundem” ar trebui să fim mai întîi întrebaţi, nu?
  lăsînd gluma la o parte, din păcate, nu vom participa la adunarea de la Timişoara, întrucît:
  a. este o manifestare a fanilor, iar Millennium este o editură, adică o societate comercială, avînd cu totul alte obiective decît cele ale amatorilor reuniţi în cluburile care care organizează această întîmplare;
  b. în 17-18 martie vom fi prezenţi la Bucureşti la Tîrgul de Carte F&SF Final Frontier (ediţia a II-a), iar amplasarea temporală în weekendul următor e prea apropiată pentru a ne permite participarea la sindrofia timişoreană, fie şi în calitate de simpli fani (nu de alta, dar mai avem şi noi familii care, oricît ar părea de ciudat, ne mai vor încă pe lîngă casă);
  c. manierele şi reacţiile grobiene din ultima vreme ale lui Cornel Secu împiedică un dialog în limitele decenţei cu acest personaj, care este, din păcate, organizatorul principal al întîmplării.
  altminteri, celor care se vor duce la Timişoara nu le dorim decît distracţie plăcută.

  • mirco67 spune:

   Millennium e o insulă din arhipelagul SF-ului românesc (în sens larg SF – speculative fiction). Spec-Fi-ul românesc e alcătuit din insule şi insuliţe. Niciun continent.

   Care din punctele a, b şi c din intervenţia domniei-voastre au cântărit mai mult în luarea deciziei? 😉

   • Ben Ami spune:

    Groenlanda nu e tot insula? si e cat un continent, naibii! 🙂

   • mirco67 spune:

    Şi România e o insulă. De latinitate. Dar Groenlanda are un avantaj: e înconjurată numai de ape. România, în schimb, e înconjurată numai de continent. Am încheiat citatul…

 3. uglybadbear spune:

  ordinea e chiar cea enuntata: a, b, c. hai sa ma explic:
  a. toata coprolalia lui Cornel Secu n-ar fi fost de-ajuns ca sa ma tina deoparte in cazul in care as fi simtit un cit de mic interes in a ma deplasa incolo. dar nu simt. fiindca si asa-zisul program al intimplarii e transparent rau de tot, nu doar motivatiile organizarii ei.
  b. poate ca m-as fi dus, in cazul in care ar fi fost un moment anuntat din timp (ca prin alte parti cam asa e cu conventiile astea, se stie cu un an-doi inainte cind, unde, cum, cine si ce), iar nu o incropeala pe genunchi, astfel incit sa ne fi putut cu totii ordona programul intru o posibila participare.
  ergo: nu. fara nici cel mai mic regret.

  • mirco67 spune:

   Să înţeleg că, dacă „loviluţia de la Timişoara” 😉 ar fi fost suficient de bine organizată, cu un program consistent, MP ar fi căutat măcar, s-ar fi străduit cumva să ajungă la întruniri, în măsura în care i-ar fi permis timpul?

   • uglybadbear spune:

    De ce nu? Am fost si anul trecut la Timisoara, in aceeasi perioada, si, chiar daca intimplarea noastra (lansarea antologiei Steampunk: A doua revolutie) si Zilele Helion nu au avut in comun decit consecutivitatea celei dintii fata de a doua, au fost multi participanti de la Helion care ni s-au alaturat pentru lansare, care a fost cu adevarat un succes.
    Timisoara nu inseamna doar Cornel Secu si ale lui improscari maronii. La Timisoara e si H.G. Wells si Antuza Genescu, e si Dorel Davideanu, si Tudor Ciocarlie, si Adina Barvinschi, si Lucian Szabo, si Silviu Genescu, si Marcel Luca, si Radu Pavel Gheo, si Alex Maniu… si atitia altii. Pentru ei m-as duce oricind acolo.

   • mirco67 spune:

    Nu m-am făcut înţeles… Dacă programul consistent ar fi fost făcut fără Wells (club pe care-l ştiam mai mare şi mai vechi decât Helion – sau mă-nşel), exact în această formulă de acum, unde nu se pomeneşte nimic de „ceilalţi” (Wells nu apare în invitaţie!), s-ar fi întâmplat ca MP să participe la aşa o „legitimare”? De asta mă îndoiesc…

   • uglybadbear spune:

    Ceea ce organizeaza Helionul la Timisoara se intimpla de ani buni fara Wells, ruptura nu-i de ieri, de azi. Dar asta nu-i impiedica pe multi dintre prietenii mei – Dorin Davideanu, de exemplu – sa mearga si intr-o parte, si in alta, daca programul e interesant. La intimplarile Millennium din Timisoara (vizita lui Jeff VanderMeer, lansarea Steampunk) n-am tinut cont de apartenenta la un club sau altul, i-am asteptat cu drag pe toti. Chestia asta cu „apartenenta” e waaaaay overrated. Uite, si in SRSFF am avut intotdeauna oameni cu care am putut discuta si oameni cu care n-as imparti nici macar buda din curte. Ca peste tot. Pina la urma, e o chestie de afinitati.
    Acolo la Timisoara mai intervine un aspect: Wells nu dispune de fondurile pe care Cornel Secu le-a pompat in Helion, prin urmare e firesc ca manifestarile helioniste sa fie mai cu glagorie. Daca te uiti insa la numele care compun un club si celalalt, vei avea surpriza sa constati ca talentul nu urmeaza intotdeauna calea banilor. Si faptul ca ai gura mare nu inseamna in nici un caz vreun soi de plusvaloare 🙂
    Eh, asta e. Dusmani moooor cind ne descurcam mai bine 🙂

 4. uglybadbear spune:

  @eugen: gresesti si tu, nu doar mircea. nu-i o furtuna intr-un lighean, ci doar niste valurele intr-un tzucal. plin.

  • mirco67 spune:

   Vălurele, vălurele, dar astfel se pecetluieşte un soi de „legitimitate”, ca-n politică. Se nasc lideri care se reprezintă pe ei, dar decid pentru toţi. În plus, ar fi penibil să ne trezim la Eurocon cu două delegaţii împosocate, uitându-se urât una la alta.

   Dincolo de toate aceste ifose, la ce slujeşte, până la urmă, poziţia de şef al marii adunări naţionale, dacă adunarea nu-i nici mare, şi nici naţională? Împrumutăm obiceiurile acelei etnii pline de împăraţi şi regi, care se declară „de România”, cu care n-au, cel mai adesea, nicio treabă?

 5. uglybadbear spune:

  intrebarea asta ar trebui sa i-o pui lui Cornel Secu. da’ ma tem ca te-ar face erou de editorial, in loc sa-ti raspunda.
  si da, va fi penibil sa ii vedem pe romani batindu-se pentru cele doua locuri (caci numai doua sint pentru fiecare tara participanta) din sala unde se vor hotari premiile. penibil sau nu, astia sint conationalii nostri.

 6. Eugen spune:

  Dragilor, aveţi o obsesie cu premiile alea. Eu vă zic de scris. Deie-vă Domnul putere de scris şi cititori şi uitaţi de cartoane poleite fără valoare. Au valoare doar dacă scrieţi şi pe urmă vă laudă cineva, spunând ia! are şi premii de-alea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: