SOS! Dispar albinele!

Am observat de curând că, în zona unde locuiesc, nu mai sunt albine! Pomii au înflorit, dar albinele nu mai bonzăie ca în anii trecuţi, să culeagă polenul. E încă prea frig? Nu ştiu ce să zic… Eram în armată… Era primăvară… 31 martie… Abia se topise zăpada. Albinele aflaseră vestea (oare cum?). Şedeam într-un adăpost individual, pe care mi-l săpasem sîrguincios în crivina din dealul de la Pocruia (Gorj), nu tocmai departe de Tismana, unde se află cunoscuta mânăstire, faimoasă pentru că a adăpstit tezaurul României în al 2-lea război mondial (în primul, a fost încredinţat Rusiei, şi ni-l tot dau înapoi, ultima tranşă prin 2008, dar n-au terminat! mare tezaur a avut ţara asta mică!). Vrednicele gângănii porniseră voioase să adune polen. Una dintre ele dădea ture de recunoaştere în jurul meu. Parcă mă slauta. Parcă mi-a simţit bucuria. Apoi a plecat în treaba ei. Unde sunt acum suratele ei?

Am căutat informaţii (pretenu’ gugle!) şi m-am îngrozit. Albert Einstein spunea că, din momentul dispariţiei albinelor, omul mai poate supravieţui vreo patru ani. Se apropie clipa?

Între timp, guvernul Boc se pregăteşte de alegeri. Mai contează?

Anunțuri

2 Responses to SOS! Dispar albinele!

 1. L.D. spune:

  Poate vor fi înlocuite cu viespi???

  • mirco67 spune:

   Treaba e mai serioasă decât pare la prima vedere. Mortalitatea albinelor a ajuns în unele ţări la rate de 70-80%. Tatăl unui coleg de serviciu, vechi apicultor, a pierdut din toamnă şi până acum 37 de familii de albine din 40. Peste 90%. În curtea unde de vreo cinci ani tot construim o casă erau mulţime de viespi. În primăvara asta am văzut numai vreo 3-4, iar ieri după-amiază n-am mai văzut niciuna. Înlocuirea cu viespi nu pare deci o soluţie. Să dea Domnul să mă-nşel şi să fie numai o întârziere, din cauza nopţilor, încă răcoroase, şi a dimineţilor destul de reci…

   Se vorbeşte de cauze legate de folosirea pe scară tot mai largă a ierbicidelor şi insecto-fungicidelor, care le fac pe albine să nu se mai poată orienta. Dar nu e sigur… E doar o presupunere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: