Surpriză, surpriză…

Anunţul făcut de Bruce Sterling pe WIRED scoate în lume ficţiunea speculativă românească! Asta da surpriză! 🙂

12 Responses to Surpriză, surpriză…

 1. Sagy, spune:

  Ceea ce este de harasho :P!

 2. Vlad spune:

  „*Given their 20th century, they’ve got a lot to be steampunk about”

  assholes

  • mirco67 spune:

   Pe când eram student, imediat după ’90, doi americani, din care unul cu obârşie asiatică, filmau de zor clădirile vechi din zona centrului, minunându-se foarte, mai la tot pasul.

   Simţindu-se privit, europoidul a crezut potrivit să explice:

   – Lot of old buildings ‘round here…

   Sau aşa ceva.

   M-am băşicat tot. Dumnealor credeau că noi abia ne scoborîserăm din stejar. Cel din Borzeşti, ori din Scrniceşti, nu prea conta.

   Probabil că, dacă ei scriu acum steampunk, li s-ar părea mai nimerit ca noi s-o luăm de la „stonepunk”, având în vedere că în secolul ics-ics n-am dat civilizaţiei decât pe Nadia, acum cetăţeană a Americii, şi pe Hagi, pe care ei l-au cunoscut abia în ’94, când era deja un mare jucător.

 3. Aspoiu spune:

  Ce a zis Sterling nu e tocmai elegant, insa are circumstante atenuante.Inca imi aduc aminte cum citeam prin anii ’80 la lumina lampii cu gaz, pentru ca asa a vrut partidul. Sau una mai recenta, cum guvernul a legalizat in anul 2010 activitatea economica numita „vrajitorie”…

  • mirco67 spune:

   Nicolae Ceauşescu… parcă el era Conducătorul Partidului… despre care Jimmy Carter spunea, în 1978, când acesta era primit la Casa Albă: „Marele conducător Nicolae Ceauşescu, a îndurat multe în trecut, a fost închis, torturat, dar datorită curajului şi a încrederii sale în viitorul ţării a înfăptuit realizări majore.” Şi tot în ’78 era primit şi la Londra, de regina Elisabeta a II-a. Nu mai amintim aci pe ceilalţi regi şi regine, pe ceilalţi conducători de state. Pe vremea când erau interesaţi de „socialismul nealiniat” al tovarăşului, îl considerau legitim, aşa cum au făcut şi cu Saddam Hussein, pentru care medicul lui Reagan traversa Atlanticul şi toată Europa spre a-l trata, la Bagdad, de şale. Pe urmă l-au spânzurat. Iar acum, domnul Sterling renunţă la eleganţă, şi scapă un pârţ în nasul naţiunii noastre de carne şi foneme… Noi inspirăm adââââânc şi exlamăm: „Oh! America!”

   • Aspoiu spune:

    Nu prea inteleg eu ce are Sterling in comun cu politicienii, dar na… presupun ca-i chestie de unghiuri.

 4. mirco67 spune:

  Politicienii lor, care întreţin sistemul adulat al celei mai mişto democraţii din lume, legitimează peste tot pe unde pot ba un rege, ba un soare, ba alt animal domestic, după cum le dictează interesu’. Apoi vine câte un ins de cultură (Sterling, de pildă) de-al lor şi ne dojeneşte că suntem înapoiaţi, că pentru noi steampunk e un soi de realism socialist, croit de unul pe care şeful lor îl lăuda prin ’78 şi regina de dincoace de baltă îl plimba-n caleaşcă. În rest, nici un fel de legătură. 🙂 În ce mă priveşte, poate ar fi bine să încercăm totuşi genul „stonepunk”. Din unele puncte de vedere (mentalitate, educaţie), ni se potriveşte mai bine, iar înţepătura lui Sterling devine astfel compliment…

  Nenorocirea e că toate, dar absolut toate, sunt legate între ele. Cultura, politica, economia, toate fac parte din viaţa noastră. Nu poţi să faci abstracţie de nimic. Nu poţi să zici că te interesează numai science fiction şi nimic altceva, că nu există science fiction pe burta goală. Ar fi multe de spus. Dar mă opresc aici. Sterling are, la urma urmei, dreptate când spune ce spune, dar nu suntem noi singurii vinovaţi pentru asta. Şi tăticul său, care a slujit regimul capitalist concurent are o parte din vină. Dar asta-i mai greu de priceput pentru el. Şi infinit mai greu de acceptat. Fiindcă noi suntem cei mai buni oameni, nu-i aşa? Eu unul sunt ferm convins…

 5. Aspoiu spune:

  Vorbeam de stirile posturilor romanesti. Aia ‘emitem’ lumii.

  • mirco67 spune:

   Bineînţeles că de posturile româneşti era vorba. Că în rest nu vorbeşte mai nimeni de noi. Iar când o face, se plânge şi expatriază „naţionalităţile conlocuitoare” venite la ciordit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: